preskoči na sadržaj

Osnovna škola Majstora Radovana Trogir

Login
Logo škole

Virtualne učionice

Školsko zvono

Centri izvrsnosti

Sigurni internet

Kutak za ekologiju

Ovaj kutak namijenjen je promicanju ekološke svijesti. Naša škola stekla je status Međunarodne Eko-škole. Ovdje ćete moći pronaći više informacija o ovoj temi.

Naša škola Eko-škola

Početkom školske godine 2009./2010., naša škola uključila se u projekt Međunarodne Eko-škole. Za glavnu temu odabrali smo zbrinjavanje otpada. To znači da su u proteklom razdoblju naši učitelji za zadaću imali ugradnju odgoja i obrazovanja za okoliš u redovnu nastavu te izvannastavne aktivnosti. Opredjeljenje koje smo izabrali je ekološkog karaktera i ona je postavljena kao imperativ i dugoročni cilj te novi način življenja naše zajednice. Ovakav pristup pomaže učenicima i drugima da shvate koliko je važna zaštita okoliša, zbrinjavanje otpada te održiva potrošnja struje i vode.

SEDAM PROGRAMSKIH KORAKA

Ovaj projekt je započeo s radom tek kad su se poćeli ostvarivati programski koraci, a ukupno ih ima sedam. Jedan od koraka je osnivanje Eko-odbora. Odbor vodi brigu o provedbi svih ostalih programskih koraka. Također je ocijenio trenutno stanje okoliša jako nepovoljno, što znači da imamo puno stvari za promijeniti. Prikupljeni su podatci o potrošnji struje i vode protekle dvije godine u školi. Procijenjeno je što treba činiti u školskom vrtu i drugom dijelu vanjskog okoliša. Na osnovi svih prikupljenih podataka, razrađen je plan i program djelovanja, te zadatci i nosici zadataka. Jedan od zadataka je bio postavljanje kutija za papir u svaku prostoriju škole. Od Unije papira nismo dobili kontenjer za plastiku, ali smo sami uredili eko-kutić sa stalnim i promjenjivim panoima. Osnovane su izvannastavne aktivnosti kao Eko-grupa i Eko-radionica te Eko-patrola koja nadgleda i ispravnost svih nadzornih točaka u školi i oko škole.

Dana 13.svibnja 2011. Udruga Lijepa Naša organizirala je svečanost dodjele certifikata i zelene zastave Eko školama 11.generacije. Priredba i podizanje eko zastave u školi održano je 30.svibnja za Dan škole.

Nikolina Vukušić,8.d

II Dani maslinovog ulja

II Dani maslinovog ulja

 

štandNakon što smo pobrali mnoge pohvale za školski proizvod - eksta djevičansko maslinovo ulje i pohvale za lijepo uređen štand na II Danima maslinovog ulja u Trogirskom kinu 3. i 4.12.2010., jučer se dogodilo još nešto neočekivano.
Naime u našem školskom vrtu započeli su radovi na izgradnji učeničkih platoa koji su dizajnirani na papiru još prije dvije godine. Svaki pojedinac koji svrati do škole - u atriju škole može vidjeti na stalnom panou sedam koraka koji nam određuju što radimo cijele školske godine. Pa tako se može vidjeti i konačni projektni plan školskog vrta. Sve to je dio našeg eko opredjeljelja i doprinos uređenju naše škole. Iako skromnih sredstava uspjeli smo započeti i realizirati neke od zacrtanih projekata. Za konačno uređenje našeg vrta trebat ćemo još veliku pomoć grada, gradonačelnika i Trogir Holdinga d.o.o. Nadamo se da ćemo naići na odaziv i poslovnih subjekata u daljnim aktivnostima i uređenju park šetnice u školskom vrtu i da će uskoro on postati reprezentativni dio svim posjetiteljima, a na ponos svakog građanina našega Grada.

Luka Škaro, školski eko-koordinator

preskoči na navigaciju