preskoči na sadržaj

Osnovna škola Majstora Radovana Trogir

Login
Logo škole

Virtualne učionice

Školsko zvono

Centri izvrsnosti

Sigurni internet

Zdrav život - zdrav Grad

Dana 15. studenoga 2010.  u Osnovnoj školi "Majstora Radovana"  u Trogiru obilježen je prvi Projektni dan pod temom „Zdrav život - zdrav Grad“. Ukupno je bilo 15-ak radionica, 5 u razrednoj nastavi, a 10 u predmetnoj nastavi. Cilj u svim radionicama je bio isti – naučiti što je zdrav život, zapitati se živimo li i hranimo li se zdravo i istaknuti vrednote našega grada kroz zdrave aktivnosti.

sadnice cvijećaRazredna nastava proučavala je grad Trogir, slikala katedralu i mlinicu, fotografirala, uređivala školski vrt, kupila smeće, brala masline i isticala vrijednost masline kako kroz povijest tako i kroz sadašnjost. Svoje izvrsne radove i saznanja pokazali su kroz poučne plakate i slike u atriju škole gdje su predstavljeni mnogim roditeljima i nastavnicima. Učenici trećeg razreda pod vodstvom Eko koordinatora Luke Škaro i učiteljice Dunje Benić sudjelovali su u uređenju i sadnji biljaka sjevernog školskog vrta na kojeg smo jako ponosni.

Učenici petog razreda razrednice Štefice Betice na satu tehničkog se bavila pripremom etiketa i zatamnjenih boca za školsko maslinovo ulje, dok su drugi tražili hranjive i ukusne recepte našega kraja. Učenici šestih razreda su imali integriranu nastavu u kampu Medena gdje su spoznavali bioraznolikost tog jedinstvenog šumskog lokaliteta (jedna od rijetkih preostalih čistih borovih šuma!). Kroz šetnju,  u igri i nastavi u prirodi pod vodstvom četiri nastavnika predmetne nastave u potpunosti su udovoljili temi projektnog dana.

Učenici predmetne nastave su bili podijeljeni prema nastavnim predmetima i obrađivali zadanu nastavnu temu na različite načine. Osim toga, sakupili su jednu tonuplakat starog papira te uredili južni dio školskog vrta. Kroz likovnu radionicu oslikavali su grad. Učenici sedmog d izradili su reprezentativnu zbirku trogirskih pjesnika i rječnik trogirskih riječi pod vodstvom prof. Valerije Zečević, dok su učenici petog d i sedmog razreda kroz temu „Trogir kroz prošlost i sadašnjost“ na satu engleskog jezika pod vodstvom Jagode Vržine predstavili vrhunske plakate na kojima bi im pozavidjela i Turistička zajednica grada Trogira. Vjeronauk i hrvatski su imali integriranu nastavnu temu „Maslina i priroda kroz hrvatske pjesnike i biblijska vremena“ (radionica pod vodstvom Rose Skelin i vjeroučiteljice). Matematičari i fizičari su računali, prikupljali, obrađivali i prikazali dijagramima anketu „Hranim li se zdravo?“ s ciljem da učenici budu upućeniji o svojim prehrambenim navikama. Mnoge od ovih radionica popraćene su plakatima i ppt prezentacijama. U knjižnici su proučavali iz referentne literature pojam zdrave prehrane i povijesti grada Trogira. Odigrao se i nogomet sa željom da se podsjeti kako se igrajući može promicati zdravu aktivnost.

Novinari su popratili sve radionice videom i radio izvješćem te su proveli anketu među učenicima osmih razreda o zdravom načinu života u školi i izvan nje. Predstavnici su kratko izvijestili snimatelja o radu u svojim radionicama. Izložba plakata i ostalih uradaka mogla se pogledati u holu škole.

bojanje ogradeIdemo na koncu, do (mljac - mljac) kulinarske radionice, gdje se, a što bi drugo, pripremalo - palačinke. Članovi kulinarske sekcije (učenice osmog c) pod budnim okom nastavnika Lakić Dalibora učili su se umijeću pripreme palačinki dok je muški dio razreda bojao metalnu ogradu i zidove škole. Nakon što su jako dobro i matematički precizno izračunali koliko im treba boje, a curama namirnica za napraviti 60 palačinki prionuli su na posao. Eto, ostalo je tek toliko za njih tridesetak učenika te još taman toliko palačinki da se njima oslade umorni učenici trećeg razreda koji su uređivali sjeverni vrt. Za veći broj palačinki više nije bilo vremena pa su drugi (i nastavnici i učenici) mogli osjetiti samo miris ispečenih palačinki. Možda neki drugi put bude više!

ubrane maslineU sklopu škole djeluje i Eko sekcija koja će, kada završi proces registracije, prerasti u maslinarsku učeničku zadrugu. Zanimljivo je da škola u svom vrtu ima 17 rodnih maslina te je ove godine ubrano 96 kilograma maslina i dobiveno 11 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ovo su izvrsni rezultati ako znamo da je prošle godine bilo 55 kg maslina. Jako nam je važno registrirati zadrugu koja bi se zajedno s voditeljem-nastavnikom brinula o masliniku - rekao je ravnatelj škole Krešimir Petrović. Vrijeme nam je za ovo doba godine pogodovalo i začas je prošlo te smo svi zaista uživali - nije krio zadovoljstvo ravnatelj Krešimir Petrović. Iako su pripreme trajale tek nešto više od tjedan dana ovaj prvi Projektni dan premašio je očekivanja i bogatiji je po sadržaju od nekih iskusnijih Eko škola - rekla je u posjetu nam Regionalna Eko koordinatorica Fanita Milišić.

Osim toga predstavnica grada dogradonačelnica Vedrana Zelalija pozdravila je ovu hvale vrijednu akciju u našem gradu tim više što je dan prije bila proslava Dana Grada Trogira. Obećala je potporu Grada u daljnjim projektima naše Eko škole te maslinarskoj učeničkoj zadruzi „Tragurion“ koja je u osnutku. Naglasila je koliko gradu nedostaju originalni suveniri i prepoznatljive trogirske rukotvorine među koje spadaju i ovakvi školski projekti. Na projektnom danu gosti su bili ravnatelji OŠ Ostrog i OŠ Vjekoslav Parać iz Solina.

Projektni dan završio je u 17.30h kroz popodnevnu smjenu. U pozdravnom govoru ravnatelj škole Majstora Radovana zahvalio je svima koji su omogućili realizaciju ovog svima zanimljivog  i vrlo uspješnog projekta.

 

Dana 29.11.2010. u Trogiru izvijestio

                                                                     Eko koordinator Luka Škaro prof. ing.

preskoči na navigaciju