preskoči na sadržaj

Osnovna škola Majstora Radovana Trogir

Login
Logo škole

Virtualne učionice

Školsko zvono

Centri izvrsnosti

Sigurni internet

Sjaj i slava Radovanovog portala

Naziv projekta: Sjaj i slava Radovanovog portala

Voditelj projekta: Katica Belas

Cilj projekta je bio upoznavanje i i promicanje lokalne baštine i njenog najprepoznatljivijeg bisera, a to je Radovanov portal. S idejom vodiljom o „umjetnosti kao sponi koja povezuje svijet mašte sa svijetom realnosti“, učenici trogirske OŠ Majstora Radovana postali su znatiželjni istraživači, povjesničari, ljubazni gosti hotela i novinari.

Pročitali su što stručnjaci kažu za naš grad, a onda ga odlučili upoznati na svoj način. Našli su zapisano da je „Trogir je grad s najmonumentalnijom od svih dalmatinskih romaničkih katedrala i crkava, građenom kroz dva stoljeća, od kraja 12. do polovice 13. st, dovršenom 1251. godine. Uz brojne arhitektonske osobitosti i različitost graditeljskih stilova Dalmacije i vremena kroz koje je nastajala (romanika, rana i kasna gotika, renesansa, manirizam), posebnom ljepotom ističe se njen zapadni, Radovanov portal. Nazvan je po majstoru koji se u natpisu klesanom 1240. godine potpisao kao autor.

Portal je dovršen tek u 14. st. prekriven je skulpturama i reljefi ma sa stotinjak likova. Smatra se najbogatijim i likovno najkvalitetnijim spomenikom srednjovjekovne skulpture, ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj jugoistočnoj Europi. Obuhvaća Prvi grijeh (Adam i Eva) i Otkupljenje (Rođenje Kristovo), kristološki ciklus, pojedine svece i apostole, prikaz mjeseci, prizore lova, a stiski sažima različite tradicije od južnoitalskih do francuskih. Umjetnički je na razini najboljih evropskih ostvarenja tog doba.“

Rad smo planirali zajedno, učitelji i učenici. Uz predložene aktivnosti posebno nas je veselio poziv da svi predlažemo i obogaćujemo Projekt. Učiti kroz istraživanje predstavljalo je učenje kao radost, zadovoljstvo i užitak”

“Pravac pramca bijaše u početku ono što nas je vuklo užitku plovidbe”...

Razmišljajući o vrijednosti, kao i zaštiti i očuvanju trogirskog portala, uživali smo u stjecanju svijesti o vlastitom identitetu. Odlučili smo provesti cijeli niz aktivnosti koje bi nas dovele do sveobuhvatnog upoznavanja majstora Radovana, velikana koji nas je zadužio, a kojeg tako malo poznajemo.

Naše planiranje bilo je tematsko i mjesečno. Oduševljeni timskim radom naših učitelja, rado smo se podijelili u grupe i veselili se krajnjem objedinjavanju pojedinačnih aktivnosti. Kroz edukativne radionice, posjete turističkim zajednicama u Trogiru, Segetu, Arbaniji, Muzeju grada, gradskim hotelima (Tragos, Concordia, Portal), ACI marini te razgovorima s turističkim djelatnicima, kustosom muzeja, kiparima i ostalim sugrađanima, a uz veliku podršku svojih učitelja, upoznavali smo povijest Radovanovog portalaortala. Pamtili smo tumačenja izgleda i oblika ukrasa te ga sami reproducirali različitim tehnikama (crtež, fotografi ja, pjesma, scenska igra, CD). Sve te aktivnosti rezultirale su intenzivnijim doživljajem portala i njegova značaja. Proživljavali smo iskustvo majstora Radovana koji ga je stvorio.

Vođeni različitim učiteljima istraživali smo povijest, tradiciju i jezik. U ovom projektu smo s lakoćom i užitkom nadograđivali znanje iz biologije, zemljopisa, vjeronauka, ekologije, povijesti, hrvatskog jezika, engleskog , njemačkog jezika, informatike, likovne i glazbene kulture.

Zanimale su nas poruke s portala, ali i način kako ih vide muzejski stručnjaci, turistički djelatnici, umjetnici, novinari ili prolaznici. Naši roditelji, iako su većinom rođeni Trogirani, učili su zajedno s nama o portalu majstora Radovana, poznatom diljem svijeta.

POVIJEST PRED DVERIMA
“Fundatur valve post partum virginis alme per
Raduanum cunctis hac arte preclarum ut patet ex ipsis
sculpturis et ex anagliphis anno milleno duceno bisque
viceno presule Tuscano Floris ex urbe Treguano.”

“Ova vrata podiže Radovan najbolji od svih u ovoj
umjetnosti, kako očituju kipovi i reljefi , godine 1240.
poslije poroda časne Djevice, a za biskupa Toskanca
Treguana iz Firence.”

Sliku svakodnevnog života u Trogiru 13. stoljeća možemo usporediti s prizorima na Radovanovom portalu gdje nalazimo krevet sa zavjesama, jastucima i pokrivačima, pa klupe, razne posude, odjeću, obuću, oružje, konjsku opremu i alate. Sve je to majstor imao prilike vidjeti u svom gradu kod obrtnika koji su takve predmete izrađivali, i kod stanovnika koji su ih upotrebljavali. Majstor Radovan je uočio i različita zanimanja svojih sugrađana: ribarstvo, poljoprivredu, lov i stočarstvo. Sav taj svakodnevni život povezao je s kršćanskom simbolikom i to mu je bio osnovni zadatak. Svojom izuzetnom nadarenošću uspio je izbjeći ukalupljena rješenja unutar određenog sadržaja i povezati simboliku sa životom koji je oko njega bujao u maloj srednjovjekovnoj komuni 13. st. Trogir je jedan od rijetkih gradova, koji uz Radovanov portal, graditeljstvo i arhivske spise jasno pokazuje određenu sliku života grada i njenog življa.

Biljni i životinjski svijet, ekološka ravnoteža na portalu, priče godišnjih doba

Veliki majstor Radovan prikazao je ljudski rad u različitim godišnjim dobima. U prosincu je čovjek nogama ukliještio vepra i ubija ga jakim zamahom noža. Travanj prikazuje mladog pastira koji, u sjeni gustih borovih krošnji, snažnom rukom steže ovcu. Radovan ne zaboravlja češere bora, košćate koze, gipko tijelo bika ili divlje životinje: zeca, srnu i zmiju. Zaključili smo : "Umjetnički oblikovani dar je prostor u kojemu možete rajski uživati". Stoga i Vas pozivamo na Radovanov trg u Radovanov grad!

 

Izvor: http://pil2.mscommunity.net/Popis%C5%A0kola/O%C5%A0MajstoraRadovana//tabid/386/Default.aspx
preskoči na navigaciju